Verbetering duurzaamheid sociale huurwoningen

Verbetering duurzaamheid sociale huurwoningen

Woningcorporaties investeren steeds meer in de verduurzaming van hun sociale huurwoningen. Dit blijkt uit het benchmarkonderzoek dat Aedes jaarlijks uitvoert onder corporaties.

In 2020 kregen veel sociale huurwoningen zonnepanelen, een hoogrendementsketel of een warmtepomp

Op 75.000 corporatiewoningen werden zonnepanelen geplaatst. Het totale aantal sociale huurwoningen met zonnepanelen ligt inmiddels op 250.000 stuks. Corporaties sloten zesduizend woningen aan op een warmtenet en tienduizend op een warmtepomp.

Nieuwbouwwoningen worden sowieso uitsluitend duurzaam gebouwd. Van de nieuw gebouwde woningen krijgt nog slechts 34 procent een gasaansluiting. In 2018 was dit nog 73 procent. Deze dalende trend zal de komende jaren doorzetten.

De corporatiesector is daarmee dicht bij het behalen van de eigen doelstelling: gemiddeld label B in 2021. De Energie-Index van sociale huurwoningen daalde in 2020 van 1,57 naar 1,51. Voor label B is 1,4 of lager vereist. De meerjarige trend laat zien dat deze score in 2021 gehaald kan worden. Corporaties streven naar een volledig CO2-neutraal woningbestand in 2050.

Lees ook: Huurders krijgen hulp bij besparen energie

Kosten

Corporaties zien de kosten voor de investeringen in duurzaamheid echter wel toenemen. De totale kosten voor onderhoud en verbetering stegen. In vier jaar tijd van 4,8 miljard euro naar 7,2 miljard euro.

Aedes-benchmark 2020

Het onderzoek naar duurzaamheid is onderdeel van de benchmark van branchevereniging Aedes. De Aedes-benchmark biedt gemeenten, huurders en andere belanghebbenden inzicht in hoe corporaties hun middelen besteden en hoe ze presteren. Aedes voert de benchmark uit samen met PwC, KWH en ABF.

Bekijk de Aedes-Benchmark

Advertisment ad adsense adlogger