In China staat sinds kort een 3D geprint flatgebouw. Het is het eerste 3D geprinte flatgebouw ter wereld. Het gebouw telt 5 verdiepingen en heeft een oppervlakte van 1100 vierkante meter. De 3D printer waarmee deze flat is gemaakt, is zelf 7 meter hoog, 10 meter breed en 40 meter lang.
Onderdelen
Als eerste werd het appartement in holle, losse onderdelen geproduceerd. Al die onderdelen werden ter plekke gemonteerd en met staal verstevigd. Vervolgens werd de isolatie in het flatgebouw in China aangebracht.
3D geprint
Het in onder meer 3D gespecialiseerde bedrijf Winsun is niet onbekend met het 3D printen van woningen. Zo printte het eerder al 10 huizen in een dag. Voor het realiseren van deze woningen werd gebruikgemaakt van een mengsel van gemalen puin en industrieel afval zoals glas. Dat mengsel werd gemengd met sneldrogend cement en een verhardingsmiddel om te komen tot het 3D geprinte flatgebouw in China.
Besparing
Het bedrijf geeft aan dat ze 20 tot 60% op bouwafval besparen. Daarnaast scheelt het zo 50 tot 80% arbeid en kan er 50 tot 70% sneller worden gebouwd. In totaal heeft de flat 140.000 euro gekost.
Winsun heeft de ambitie om ook bruggen en wolkenkrabbers in de 3D technologie te gaan printen.
Primeur: 3D geprint flatgebouw in China. Zie ook:
Grachtenpand gebouwd met 3D-printer.