Dag van de Bouw 2024 trekt ruim 73.000 bezoekers

de Dag van de Bouw 2024

Afgelopen zaterdag was de 17e editie van de Dag van de Bouw. 154 bouw- en infraprojecten hun deuren voor het publiek. Deze unieke gelegenheid trok ruim 73.000 bezoekers die nieuwsgierig waren naar de projecten die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. De Dag van de Bouw 2024 bood een indrukwekkend kijkje achter de schermen van de bouwsector, met een breed scala aan projecten die de diversiteit en het vakmanschap binnen de sector laten zien.

Projecten

De Dag van de Bouw 2024 bood bezoekers de kans om verschillende bouwprojecten te verkennen. Van de bouw van nieuwe infrastructuur tot de renovatie van historische gebouwen, er was voor ieder wat wils. In Rotterdam konden bezoekers bijvoorbeeld over het viaduct van het Terbregseplein lopen. Hier hadden ze een spectaculair uitzicht op een van de drukste verkeersaders van Nederland. Dit viaduct zal straks de bestaande A16 met de A16 Rotterdam verbinden, wat een belangrijke verbetering is voor de bereikbaarheid van de stad.

Een ander opvallend project was het strand van Velsen, waar jong en oud konden zien hoe windparken op zee worden aangesloten. In Den Haag kregen bezoekers een exclusieve rondleiding door de renovatie van het Binnenhof, inclusief de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en de Raad van State. Deze renovatieprojecten zijn van groot belang voor het behoud van ons cultureel erfgoed en de toekomstbestendigheid van onze politieke instellingen.

Veel bezoekers op de Dag van de Bouw

Sommige projecten trokken bijzonder veel belangstelling. Zo kwamen er meer dan 4.000 mensen naar het in aanbouw zijnde zwemcentrum De Welle in Drachten. De renovatie van het Binnenhof trok 3.300 bezoekers, en de verbouwing van het station in Groningen werd door ruim 2.000 mensen bezocht. Het meest populaire project was echter de Groene Boog op de A16, waar maar liefst 8.000 bezoekers op af kwamen. Deze hoge bezoekersaantallen tonen de enorme interesse van het publiek in de bouwsector en de innovaties die daarin plaatsvinden.

Energietransitie

Een van de hoogtepunten van de Dag van de Bouw 2024 was de opening van een nieuw hoogspanningsstation in de Zuidplaspolder bij Zevenhuizen. Dit project, uitgevoerd door Croonwolter&dros – Mobilis in opdracht van TenneT en de regionale netbeheerders Liander en Stedin, zal de transportcapaciteit van elektriciteit in de regio aanzienlijk vergroten. Dit is een belangrijke stap in de energietransitie en biedt ruimte voor meer nieuwbouw in de regio, zoals Het Vijfde Dorp en het bedrijventerrein Dryport Zuidplas.

de Dag Van de Bouw 2024 Dick de Jager
Foto: Dick de Jager

Tijdens de opening benadrukte Arno Visser van Bouwend Nederland, het belang van de Dag van de Bouw. Hij sprak met trots over de duizenden geïnteresseerden die op 154 verschillende bouwprojecten in het hele land werden verwelkomd. Volgens Visser biedt de Dag van de Bouw een unieke kans voor het publiek om de veelzijdigheid en het vakmanschap binnen de bouwsector te ontdekken.

Bouwsector in 2024 en de toekomst

De bouwsector speelt een essentiële rol in de ontwikkeling en het onderhoud van onze infrastructuur. Door projecten zoals de Dag van de Bouw 2024 krijgen mensen een beter inzicht in de uitdagingen en innovaties die de sector met zich meebrengt. Van de energietransitie tot de renovatie van historische gebouwen, de bouwsector werkt voortdurend aan de toekomstbestendigheid van Nederland.

Met de Dag van de Bouw wil Bouwend Nederland niet alleen de bouwsector in de schijnwerpers zetten, maar ook het belang van de sector voor de samenleving benadrukken. Bezoekers kregen de kans om de nieuwste technieken en innovaties te zien en om te begrijpen hoe de bouwsector bijdraagt aan een duurzamere en veiligere toekomst.

Ontdekkingen

De Dag van de Bouw 2024 was een groot succes. Bezoekers van alle leeftijden genoten van de unieke kans om bouwplaatsen te verkennen en meer te leren over de projecten die ons land vormgeven. De diversiteit van de projecten en de betrokkenheid van het publiek tonen aan hoe belangrijk de bouwsector is voor Nederland. Door open dagen zoals deze blijft de sector transparant en toegankelijk, en kan het publiek de impact van de bouw op onze samenleving beter begrijpen.

Met een positieve blik op de toekomst kijkt de bouwsector uit naar de volgende editie van de Dag van de Bouw. De sector blijft zich ontwikkelen en innoveren om te voldoen aan de behoeften van een veranderende wereld.

Zie ook: Lennard Heij vanaf juli interim directeur Bouwend Nederland.

Advertisment ad adsense adlogger