Voordelen van een hybride warmtepomp

Voordelen hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een duurzame oplossing om je woning te verwarmen. Een hybride warmtepomp bestaat uit een elektrische warmtepomp die samenwerkt met een cv-ketel op gas.

De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om je woning en je tapwater te verwarmen. De cv-ketel springt bij als het erg koud is of als er veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp heeft voordelen, zowel voor het milieu als voor je portemonnee.

Vijf voordelen van een hybride warmtepomp:

Besparing op energierekening

Een van de grootste voordelen van een hybride warmtepomp is dat je kunt besparen op je energierekening. Een warmtepomp verbruikt namelijk minder gas dan een cv-ketel, omdat hij grotendeels gebruikmaakt van gratis warmte uit de buitenlucht. Je kunt met een warmtepomp tot wel 70% van je gasverbruik besparen. Bovendien verbruikt een warmtepomp minder stroom dan je denkt, omdat hij meer warmte levert dan hij stroom verbruikt. Een warmtepomp heeft een hoge COP-waarde, wat betekent dat hij efficiƫnt omgaat met elektriciteit.

CO2-uitstoot minder door hybride

Een ander voordeel van een hybride warmtepomp is dat je je CO2-uitstoot vermindert. CO2 is een broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Door minder gas te verbruiken, stoot je minder CO2 uit. Een warmtepomp stoot per jaar zo’n 1.000 tot 1.500 kilo minder CO2 uit dan een cv-ketel. Dat is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van een brandstofauto die 10.000 kilometer rijdt. Door een hybride warmtepomp te installeren, draag je dus bij aan een beter klimaat en een schonere lucht.

Woning toekomstbestendig

Een derde voordeel van een hybride warmtepomp is dat je je woning toekomstbestendig maakt. De overheid heeft als doel om in 2050 alle woningen van het gas afgehaald te hebben. Dit betekent dat je op termijn je cv-ketel zult moeten vervangen door een duurzaam alternatief. Een hybride warmtepomp is een goede tussenstap om je woning alvast voor te bereiden op een gasloze toekomst. Je kunt een hybride warmtepomp namelijk eenvoudig combineren met andere duurzame maatregelen, zoals zonnepanelen, isolatie of een warmtenet. Zo kun je je woning stap voor stap verduurzamen en klaarmaken voor een volledig elektrische warmtepomp.

Subsidie en fiscale voordelen

Een vierde voordeel van een hybride warmtepomp is dat je profiteert van subsidie en fiscale voordelen. De overheid stimuleert de aanschaf van warmtepompen met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie bedraagt gemiddeld zo’n 2.000 euro voor een hybride warmtepomp. Daarnaast kun je als particulier gebruikmaken van de Energiebespaarlening, een voordelige lening om energiebesparende maatregelen te financieren.

Als ondernemer kun je profiteren van de Energie-investeringsaftrek (EIA), een fiscale regeling waarmee je een deel van je investering kunt aftrekken van je belastbare winst.

Wooncomfort

Een vijfde voordeel van een hybride warmtepomp is dat je je wooncomfort verhoogt. Een warmtepomp zorgt voor een constante en aangename temperatuur in je woning, zonder temperatuurschommelingen of koude tocht. Een warmtepomp werkt bovendien vrijwel geruisloos. Een warmtepomp kan ook koelen in de zomer, waardoor je woning lekker fris blijft.

Lees ook: CV-ketel of warmtepomp?

Advertisment ad adsense adlogger