Op het gebied van virtuele ontwerpbeoordeling gaat Dura Vermeer een stap verder in de vorm van een multivirtuele beleving. BIM samenwerken nog meer tot leven in de digitale ontwerpbeoordeling.
“Een absolute no-brainer, dit willen we bij ieder project.”
BIM-model tot leven was al een stap
Bij complexe utiliteitsopgaven is het voor opdrachtgevers een uitdaging om ontwerptekeningen goed te begrijpen.
“De klant moet ‘in z’n hoofd’ de tekeningen van het gebouw en de installaties over elkaar leggen. Dit doen we ook in een BIM-model maar het uitlezen daarvan vergt kennis en kunde. Door het BIM-model tot leven te brengen met Virtual Reality hebben we de laatste jaren al een flinke efficiëntieslag te pakken. De virtuele beleving gaf betrokkenen veel meer inzicht in het ontwerpproces. Het bleef echter bij een oplossing die je slechts één voor één met de VR-bril kon bekijken”, aldus René Evers, bedrijfsleider bij Dura Vermeer.
Volgende stap: multivirtueel samenwerken
Om écht waardevolle interactie te faciliteren tussen de opdrachtgever, bouwer en installateur heeft Dura Vermeer onlangs een nieuwe oplossing aan haar digitale ontwerpbeoordeling toegevoegd, het multivirtueel samenwerken.
Evers: “We kunnen nu met meerdere personen tegelijk in een virtuele ruimte afspreken om deze vervolgens samen te beoordelen. Op deze manier spreekt iedereen dezelfde taal en kunnen mogelijke verbeteringen gelijk worden geborgd en doorgevoerd.”
“Door met collega’s uit diverse vakgebieden af te spreken in het virtuele model konden we gezamenlijk ruimtes beoordelen. Dat bespaart veel overleggen met grote groepen mensen. Naast verbeteringen in het ontwerp constateerden we dat hiermee ook onze uitvraag geoptimaliseerd kon worden”, verteld de opdrachtgever.
Onvoorzien- en faalkosten tot een minimum
De samenwerkingsvorm is uniek in Nederland en kan locatie onafhankelijk worden ingezet, aldus de bouwer. Zo kan iedere deelnemer zelf bepalen vanaf welke plek hij deelneemt aan de virtuele samenkomst. Alle deelnemers zien én horen elkaar, wat een levensechte ervaring biedt. Bij het project is er met zes personen tegelijk afgesproken, maar dit aantal kan naar wens worden verhoogd. Door vroegtijdig optimalisaties toe te passen in het ontwerp kunnen onvoorzien meerwerk en eventuele faalkosten worden beperkt tot een minimum.
Echte toevoeging
De opdrachtgever verteld verder: “We zijn inmiddels allemaal de gedetailleerde 3D-renders gewend, maar die zijn vaak volledig gestuurd op het eindresultaat. Met deze oplossing kunnen we op verdiepingsniveau ruimtes optimaliseren, installatiewerk beoordelen en dat ook nog eens gezamenlijk. Een echte toevoeging aan het digitale landschap.”
Tjerk Boorsma, BIM manager bij Dura Vermeer Bouw Hengelo vult aan: “De mogelijkheden zijn enorm, het is een uitkomst voor de totale keten. Dit is ruimtelijke beleving op een totaal nieuw niveau. We waren stiekem best trots toen de opdrachtgever ons vroeg of we deze beleving óók konden bieden bij projecten die we niet voor hen realiseren.”
Bij de openingsfoto: Multivirtuele beleving brengt samenwerken in BIM nog meer tot leven. René Evers(l) en Tjerk Boorsma(r) in het multivirtuele model vanuit het kantoor van Dura Vermeer Bouw Hengelo.
Lees ook: Met 3D-viewer BIM-modellen in browser bekijken.