Project – Terrasappartementengebouw De Veluwse Proeftuin Zuid

Project - Terrasappartementengebouw De Veluwse Proeftuin Zuid

MIX architectuur heeft een getrapt gebouw ontworpen. Op de overgang van de centrale as van het World Food Center in Ede en de uitgestrekte Veluwse bossen komt een terrasappartementengebouw dat lijkt op te gaan in de bosrand.

Complete wintertuinen en royale daktuinen versterken de connectie tussen hde Veluwse Proeftuin Zuid en de rustgevende natuur

MIX architectuur maakte het ontwerp van De Veluwse Proeftuin Zuid in opdracht van ontwikkelcombinatie World Food Center Development.

Het gebouw met 43 appartementen ligt aan het einde van de as die het WFC-terrein doorkruist. Deze centrale as rijgt de verschillende (woon)velden aan elkaar en loopt van het stedelijke gebied aan de westzijde naar het bos aan de oostkant. De manier waarop de velden aan de as liggen maakt het mogelijk om elk veld een kenmerkend kopgebouw te geven dat past bij de gradiënt van stedelijk naar landschappelijk.

Materiaalkeuze

Het hoogste deel is een getrapt, L-vormig gebouw de hoek. Het lagere deel ligt aan de boszijde en heeft grote, begroeide daktuinen die overvloeien in de Veluwe. De uitkragende, horizontale vloerdelen van het gebouw gaan op in de steilrand bij het bos. De heldere materiaalkeuze met in de basis gedempte kleuren sluit aan bij het landschap. De zwarte geveldelen worden gecombineerd met kozijnen en lamellen in semi-transparant blank hout.

Groene wintertuinen

Alle appartementen krijgen woningbrede buitenkamers gericht op het uitzicht, groen en de zon. De basisappartementen zijn één tot drie beuken breed (6,2 tot 18,6 meter). De twee- en driebeukige appartementen aan de centrale as krijgen naast een overdekt terras ook een wintertuin. Deze wintertuin wordt compleet met wasbak en werkbank opgeleverd.

Glazen vouwwanden creëren een tussenklimaat om ook in de koudere periodes planten en groenten op het terras te laten groeien. Het gebouw heeft zo jaarrond een groene uitstraling. De glazen wanden van de wintertuinen gecombineerd met de houten lamellen voor de terrassen geven het gebouw een interessante gevel met wisselende dieptes en spiegeling.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Foodontmoetingsplek

Naar verwachting start aannemer Van Wijnen in het voorjaar van 2022 met de bouw. BPD Gebiedsontwikkeling vormt samen met Van Wijnen en Green Real Estate ontwikkelcombinatie World Food Center Development, de opdrachtgever voor dit project.

Goudstikker De Vries is constructeur en het landschapsontwerp is van LOOSvanVLIET. De komende jaren wordt het terrein van de voormalige Mauritskazerne in Ede getransformeerd tot dé foodontmoetingsplek van Nederland. Dit World Food Center in de regio Foodvalley huisvest bedrijven en organisaties verbonden met de agrifoodsector.

In het 28 hectare grote gebied naast station Ede-Wageningen komen ook circa 600 woningen en verschillende evenementenlocaties. In de noordoostelijke hoek van het WFC-terrein wordt op dit moment gebouwd aan de groene woontoren die MIX architectuur ontwierp.

Advertisment ad adsense adlogger