De pandemie heeft grote gevolgen gehad voor de gezondheid in het algemeen en voor de manier waarop wij leven, werken en communiceren. Zij heeft ons bewust gemaakt van het belang van het ontwerpen van groene en gezonde steden die het welzijn bevorderen van de mensen die erin wonen.
“Gemiddeld brengen mensen tien procent van de tijd buiten door blijkt uit het rapport”
Er bestaat een complex verband tussen het milieu, onze maatschappelijke systemen en onze fysieke en mentale gezondheid. Een groene, uitnodigende stad die beweging bevordert en gezonde gebouwen waarin het binnen- en buitenmilieu nauw met elkaar verbonden zijn, zijn cruciaal voor onze gezondheid en ons welzijn.
In een nieuw rapport hebben ingenieurs en architecten van Sweco de handen ineengeslagen om een visie te bieden die uit drie onderdelen bestaat: een groene stad, gezonde gebouwen en bewuste burgers.
Groene gezonde steden en zones
“Uit studies blijkt dat mensen die tijdens de pandemie uitzicht hadden op groene zones een positievere emotionele situatie hadden en minder symptomen van angst en depressie vertoonden dan mensen zonder dergelijk uitzicht. Dat wijst op het belang van het ontwerpen van steden met meer groene zones per inwoner en groene zones van hogere kwaliteit,” zegt Camilla Julie Hvid, ingenieur en landschapsarchitect bij Sweco in Denemarken.
Het tweede onderdeel van de visie erkent een nauwe band tussen het buiten- en binnenmilieu. De COVID-19-pandemie heeft het belang van een gezond binnenmilieu blootgelegd.
Lees ook: Slechts één op de vier Europese steden heeft klimaatadaptatieplan
Nachtrust
We brengen negentig procent van onze tijd binnen door en er bestaat een duidelijk verband tussen onze gezondheid en het binnenontwerp en -klimaat van de gebouwen waarin we wonen en werken.
“Zo slapen werknemers die op kantoor worden blootgesteld aan natuurlijk licht gemiddeld 46 minuten langer per nacht tijdens de werkweek dan werknemers die alleen aan kunstlicht worden blootgesteld”, zegt Daniel Hojniak, senior adviseur duurzaamheid en welzijn bij Sweco in Polen.
Ten derde moeten onze toekomstige steden en gebouwen mensen inspireren om de gezondste keuze te maken wanneer ze zich verplaatsen. Om dat te bereiken, moeten ingenieurs en architecten de openbare buitenruimte ontwerpen als een fijnmazig netwerk met verbindingsplaatsen die interactie en activiteit bieden.
Stedelijke gezondheid
‘Gezonde gebouwen, steden en u” is het tweede in een reeks van Urban Insight-rapporten van Sweco over het onderwerp ‘Stedelijke gezondheid en welzijn’, waarin deskundigen specifieke ideeën, oplossingen en wetenschappelijke bevindingen belichten die nodig zijn om veilige en veerkrachtige toekomstige stadsomgevingen te plannen en te ontwerpen.
Download het rapport Gezonde gebouwen, steden en u
Rapport – Het ontwerpen van gezonde steden