Verslag over veiligheid en gezondheid in de bouw en infra van Volandis

Verslag over veiligheid en gezondheid in de bouw en infra van Volandis

Volandis publiceerde het Bedrijfstakverslag 2022 en 2023. Het verslag geeft belangrijke ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en gezondheid in de bouw en infra weer.

“Er is meer bewustwording voor veiligheid en gezondheid in de bouw en infra, maar we zijn er nog niet ..”

De bron voor het Bedrijfstakverslag is het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO). Aan het PAGO nemen werknemers deel die onder de Bouw en Infra CAO vallen.

Veiligheid en gezondheid

Er is meer bewustwording over de gevaren van blootstelling onder werknemers in de sector. Door veranderende EU-regelgeving hebben veel werknemers uit de bouw en infra een training gevolgd over de blootstelling aan chemische stoffen die gebruikt worden bij de productie van onder meer polyurethaan. Dit betekent helaas nog niet dat de mate van blootstelling aan die (diisocyanaten) stoffen op de bouwplaats is afgenomen.

Een hardnekkig probleem is de veiligheid op bouwlocaties. Ernstige ongevallen met soms dodelijke gevolgen komen nog veel te vaak voor. “Een van de redenen van deze ongevallen is het niet vroegtijdig her- en onderkennen van de gevolgen van de keuzes die worden gemaakt. Dit met name op het gebied van bouwkundige, technische en organisatorische maatregelen”, zo bericht Volandis.

Fysieke overbelasting vereist maatwerk. Zowel de aanpak van de bron als de persoonlijke belastbaarheid en de psychosociale arbeidsbelasting spelen hierin een belangrijk rol. Aandoeningen van het bewegingsapparaat en psychische stoornissen leiden tot een groot deel van het ziekteverzuim in de bouw en infra. Bijna 60 procent van de werknemers in deze sector met een WIA-uitkering valt in deze twee diagnosegroepen. Uitval door slijtage (artrose) neemt ook toe.

Dat geldt ook voor (werk)stressgerelateerde stoornissen, zoals overspannenheid en burn-out. De hoofdoorzaken van werkdruk zijn te veel werk en een ongunstige werkomgeving. En in mindere mate spelen mentale belasting of een tekort aan regelmogelijkheden een rol. Als het werk goed is georganiseerd, heeft dat een positieve invloed op werkdruk en stress, bericht het Volandis verslag.

Een extra risico op werkstress is een disbalans in werk en privé. Bijkomende werkzaamheden als mantelzorger kan die balans verder verstoren. Werkgever en medewerkers moeten beiden toezien op de juiste balans, adviseert Volandis.

Ontwikkeling

De bereidheid tot (bij-) scholing in de sector is hoog, ook onder buitenlandse werknemers. Bij bedrijven is extra aandacht voor scholing nodig. Dit mede in het belang van behoud van personeel. Om de duurzame inzetbaarheid in de sector te vergroten, is er meer aandacht voor scholing van de laagopgeleiden nodig. Bijvoorbeeld het Digitaal Skills Paspoort van Volandis kan uitkomst voor bieden voor praktisch geschoolde medewerkers om zich verder te ontwikkelen.

Het volledig Bedrijfstakverslag 2022 en 2023 over veiligheid en gezondheid voor de bouw en infra van Volandis is hier in te zien.

Advertisment ad adsense adlogger