Speciale Nederlandse bekabeling voor verbinding tussen windmolens op zee

Speciale Nederlandse bekabeling voor verbinding tussen windmolens op zee

In de Groningse Eemshaven werd in recordtijd een 24000 vierkante meter grote high tech fabriek voor onderzeese bekabeling gebouwd. Deze is volledig ingericht voor de productie van zogenoemde ‘inter array’ kabels, waarmee een betrouwbare onderlinge verbinding tussen windmolens en onderstations op zee gerealiseerd kan worden. Inmiddels is de productie van die speciale bekabeling op gang gekomen op de productielocatie in Eemshaven.

“Om aan de sterk toenemende vraag naar transportcapaciteit voor elektriciteit in de offshore windenergie te voldoen, bouwde TKF de fabriek voor de speciale bekabeling”

Maatwerk bekabeling

De nieuwe kabelfabriek heeft een productiecapaciteit van 1200 kilometer zeekabel per jaar. Het totale terrein van de vestiging in Eemshaven is zeven hectare. Voor de bouwkundige realisatie tekende de bouwcombinatie Dura Vermeer en Friso Bouwgroep. TKF in staat om de unieke bekabeling te produceren zonder het gebruik van de binnen deze wereld bekende traditionele materialen als lood en bitumen.

Het nieuwe ontwerp van de bekabeling zorgt voor een belangrijke efficiencyslag en kostenbesparing bij klanten van TKF. Zij zijn hierdoor in staat om duurzamer, efficiënter en met minder risico te installeren. Ook garanderen de kabelseen minimale belasting voor het marine ecosysteem en het milieu. De bekabeling zelf is volledig recyclebaar. De fabriek is specifiek voor de productie van dez nieuwe generatie onderzeese bekabeling gebouwd. Uiteraard is de strategische ligging aan de zware ladingskade van de Brouwershaven in Noord-Oost Groningen daarom geen toeval.

Locatie en laden

Door te kiezen voor deze locatie bevindt de kabelfabriek zich zo dicht mogelijk bij open zee wat specifieke distributievoordelen biedt. De kilometerslange zeekabels nemen flink wat volume in beslag. Daarnaast vertegenwoordigd de bekabeling een fors gewicht. De kabels wegen 100 kilo per meter, zodat het totaalgewicht van een 24 kilometer lange kabel maar liefst 2400 ton bedraagt. Vanuit de kabelfabriek kan de bekabeling dan ook direct op het schip van de opdrachtgever geladen worden.

Inspelen op hogere vermogens

De vraag naar grotere subsea kabels die nu in de nieuwe kabelfabriek in de Eemshaven worden geproduceerd, vloeit voort uit het gegeven dat windmolenparken op zee steeds groter worden en dus ook steeds meer vermogen produceren. Men produceert specifieke inter array kabels waarmee windmolens op zee met elkaar en met onderstations worden verbonden. Daardoor ontstaat een betrouwbaar netwerk.

Lees verder onder de afbeelding.
Speciale Nederlandse bekabeling voor verbinding tussen windmolens op zee

Aanvankelijk werd de onderzeese bekabeling geproduceerd in Lochem, maar vanwege de groeiende vraag en om klaar te zijn voor de toekomst werd besloten hiervoor een nieuwe kabelfabriek in Eemshaven te bouwen. Het concentreren van de productie van inter-array bekabeling in de nieuwe kabelfabriek in Groningen betekende dat in Lochem capaciteit vrij gemaakt kon worden om de productie van hoog- en middenspanningskabels op te voeren en daarmee te kunnen voldoen aan de toenemende vraag binnen de energietransitie. De nieuwe kabelfabriek in de Eemshaven is inmiddels vol in bedrijf er werken in totaal zo’n 130 medewerkers.

Al bijna een eeuw gespecialiseerd in bekabeling

TKF (Twentse Kabel Fabriek) produceert al sinds 1930 kabels en verbindingssystemen waarmee ze wereldwijd oplossingen biedt voor het creëren van energie- en dataverbindingen. Het bedrijf heeft een leidende positie in de bekabeling van het Nederlandse energienetwerk en produceert naast zeekabels, ook hoog-, midden- en laagspanningskabels voor de energie infrastructuur op land en in gebouwen. Ook worden glasvezelkabelsystemen gemaakt voor de telecommarkt. Naast de nieuwe kabelfabriek in Eemshaven beschikt TKF in Nederland over productievestigingen in Lochem en in Haaksbergen, waar ook het hoofdkantoor is gevestigd.

‘Speciale Nederlandse bekabeling voor verbinding tussen windmolens op zee’ is eerder gepubliceerd op het nieuwsplatform IndustrieVandaag. De volledige tekst van het artikel is daar te lezen.

Tekst en beeld: IndustrieVandaag. Speciale dank aan Erik de Jong.

Zie ook:
Kabelleggende onderwaterrobot in de Maasmond.
ROV’s, bijzondere robots onder water.

Advertisment ad adsense adlogger