Landelijke waterstofnetwerk wordt door Koning opgestart

Landelijke waterstofnetwerk wordt door de Koning opgestart

Koning Willem Alexander start vrijdag 27 oktober de aanleg van het eerste deel van het landelijke waterstofnetwerk in Rotterdam. Dit landelijke waterstofnetwerk verbindt vanaf 2030 de grote industriële regio’s in Nederland met elkaar en met Duitsland en België. Het project wordt gerealiseerd door de Gasunie.

“Ook minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie is aanwezig bij de start van het landelijke waterstofnetwerk door de Koning”

Landelijke waterstofnetwerk belangrijk

Waterstof speelt een belangrijke rol bij de energietransitie, bijvoorbeeld in de industrie en transportsector. Een van de randvoorwaarden voor de ontwikkeling van de waterstofmarkt is de infrastructuur voor transport en opslag. Door als eerste Europese land de infrastructuur voor waterstof op orde te hebben, kan Nederland met haar landelijke waterstofnetwerk, een belangrijk knooppunt voor duurzame energie zijn.

Uiteindelijk lengte 1.200 kilometer

Het eerste deel van het landelijk waterstofnetwerk, een traject van meer dan 30 kilometer, loopt in Rotterdam van de Tweede Maasvlakte naar Pernis. Het is naar verwachting in 2025 operationeel.

Het landelijke netwerk krijgt uiteindelijk een lengte van 1.200 kilometer en bestaat grotendeels uit bestaande aardgasleidingen die zullen worden hergebruikt. Het netwerk zal verbindingen hebben met grootschalige waterstofproductiefaciliteiten en importterminals in de zeehavens en bedrijven in binnen- en buitenland, die waterstof gaan gebruiken om te verduurzamen.

Naast eigen binnenlandse productie zal naar eerste grove inschatting ongeveer de helft van de nodige waterstof geïmporteerd moeten worden. Nederland werkt, in het belang van het landelijke waterstofnetwerk, aan handelsrelaties op het gebied van waterstof met een brede groep landen.

Koning en waterstof

Koning Willem-Alexander opende in 2019 testinstallatie voor groene waterstof Hystock. Hij sprak op het congres ‘Wind meets gas’ over het belang van waterstof voor Nederland en de energietransitie, en bracht in dit kader onder meer bezoeken aan de TU Delft, Industriepark Kleefse Waard, de Rotterdamse haven, diverse projecten op de Noordzee en dit jaar waterstofprojecten in Spanje en Duitsland.

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Rijksvoorlichtingsdienst Koninklijk Huis.

Advertisment ad adsense adlogger