Energie besparen: welke subsidie is er voor mij?

Energie besparen: welke subsidie is er voor mij?

Nederlandse huishoudens kunnen subsidie krijgen van de overheid bij het verduurzamen van hun woning. Er zijn verschillende subsidies en regelingen beschikbaar voor particulieren en zakelijke gebruikers. In dit artikel bespreken we de belangrijkste subsidies en regelingen voor het verduurzamen van een eigen woning.

ISDE energie subsidie

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een regeling van de Nederlandse overheid die bedoeld is om particulieren en zakelijke gebruikers te stimuleren om te investeren in duurzame energie. De regeling biedt financiële ondersteuning bij de aanschaf van onder andere zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. In 2024 komt er waarschijnlijk weer zo’n 600 miljoen euro aan ISDE subsidie beschikbaar.

Subsidies voor isolatie

Een goed geïsoleerde woning is energiezuiniger en comfortabeler. Er zijn verschillende subsidies en regelingen beschikbaar voor isolatiemaatregelen. De belangrijkste zijn:

Subsidie energiebesparing eigen huis

De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is een regeling van de Nederlandse overheid die bedoeld is om particuliere woningeigenaren te stimuleren om te investeren in energiebesparende maatregelen. De regeling biedt financiële ondersteuning bij de aanschaf van onder andere isolatiemateriaal, HR++ glas en kozijnen. De subsidie bedraagt maximaal 20.000 euro per woning.

BTW 9 procent op arbeidsloon isolatie

Particuliere woningeigenaren kunnen gebruikmaken van een verlaagd btw-tarief van 9 procent op arbeidsloon bij isolatie. Dit geldt voor isolatiewerkzaamheden aan woningen ouder dan 2 jaar.

Regionale subsidies

Gemeenten en provincies bieden vaak regionale subsidies aan voor energiebesparende maatregelen. Deze subsidies zijn te vinden via de Energiesubsidiewijzer.

Subsidies zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om zelf energie op te wekken. Er zijn verschillende subsidies en regelingen beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. De belangrijkste zijn:

BTW-teruggave

Particuliere woningeigenaren kunnen de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Het gaat hierbij om een bedrag van ongeveer 21 procent van de totale kosten.

Salderingsregeling energie

Met de salderingsregeling kunnen particuliere woningeigenaren de energie die ze opwekken met zonnepanelen terugleveren aan het elektriciteitsnet. De energie die wordt teruggeleverd, wordt verrekend met de energie die wordt afgenomen. Hierdoor kan er flink worden bespaard op de energierekening. De salderingsregeling staat onder druk. Veel energieleveranciers laten de salderingsregeling al niet meer toe. De opgewekte energie vanuit zonnepanelen (PV) is dan alleen interessant als u deze zelf verbruikt voor bijvoorbeeld een warmtepomp of het laden van een elektrische auto (EV).

Conclusie

Er zijn verschillende subsidies en regelingen beschikbaar voor het verduurzamen van een eigen woning. De ISDE-subsidie biedt financiële ondersteuning bij de aanschaf van duurzame energieoplossingen. Voor isolatiemaatregelen zijn er verschillende subsidies beschikbaar, zoals de SEEH-regeling, het verlaagde btw-tarief en regionale subsidies.

Voor de aanschaf van zonnepanelen waren er ook verschillende subsidies en regelingen beschikbaar, zoals de btw-teruggave en de salderingsregeling. Het is raadzaam om de mogelijkheden goed te onderzoeken en te kijken welke subsidies op dit moment of in de toekomst beschikbaar zijn.

Lees ook:
210 miljoen extra ISDE subsidie voor o.a. isolatie en warmtepompen.

Advertisment ad adsense adlogger