Inspiratieprijs flexwonen voor verzorgingshuis

Inspiratieprijs flexwonen voor verzorgingshuis

De Genderhof in Eindhoven is de winnaar geworden van de inspiratieprijs flexwonen. In het voormalig verzorgingshuis woont een gemêleerd gezelschap van arbeidsmigranten, ouderen en jongeren tezamen. Het gebouw kent 190 zelfstandige appartementen. “Juist deze mix van bewonersgroepen en de charme van de eenvoud, maakt dit project de winnaar van de inspiratieprijs flexwonen”, aldus het persbericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De prijs werd gisteren door minister Stef Blok (Wonen) uitgereikt. Naast arbeidsmigranten zijn ook andere groepen, zoals starters, gescheiden mensen en vluchtelingen, dringend op zoek naar vormen van flexwonen. De gezamenlijke huisvesting komt mooi naar voren bij het winnende project van gemeente Eindhoven en woningcorporatie Wooninc.

Zorglocatie

Wooninc. verhuurt op de locatie Genderhof appartementen aan zorgaanbieder Archipel. De senioren die hier wonen zullen medio 2017 verhuizen naar twee nieuwe woontorens die op locatie Zuiderpark Eindhoven in aanbouw zijn. De meeste bewoners verhuisden al eerder naar tijdelijke locaties, waardoor veel appartementen vrij kwamen. Daarop werd besloten om ook andere woningzoekenden een kans op een eigen woonplek te geven in Genderhof. Inmiddels wonen er naast senioren dus ook arbeidsmigranten, expats, studenten, starters en alleenstaanden.

Flexwonen

De inspiratieprijs flexwonen is door minister Blok in het leven geroepen om goede maar ook snel toegankelijke huisvesting (‘flexwonen’) voor arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa en andere woonurgente groepen te stimuleren. Eén van de criteria voor de prijs is dat het huisvestingsproject een inspirerend voorbeeld voor anderen kan zijn, vanwege het proces en het eindresultaat dat behaald is.

Trots op projecten

In totaal werden 28 huisvestingsprojecten ingestuurd. De jury heeft een selectie gemaakt van uiteindelijk acht genomineerde projecten die een voorbeeld zijn voor kwalitatief goede tijdelijke huisvesting. Veel projecten komen tot stand in samenwerking tussen publiek/private partijen en tussen gemeenten onderling. De jury meldt dat het de trots en het enthousiasme opvielen, waarmee de meeste indieners hun project presenteerden. “Rond een huisvestingsvraagstuk dat in het recente verleden geplaagd werd door huisjesmelkerij en uitbuiting was dat een verademing.”

Advertisment ad adsense adlogger