De Gulden Feniks is een prijs ter bevordering en inspiratie van hergebruik. Met 111 inschrijvingen was dit jaar sprake van recordaantal inzendingen. De jury koos elf projecten uit voor nominatie. Vier in de categorie Renovatie, drie in de categorie Transformatie, eveneens drie voor Gebiedstransformatie en twee voor ‘Low Budget, High Impact’.
Persoonlijk initiatief loont
Het grote aantal inzendingen geeft is in de ogen van de jury een positief signaal. Het gegeven dat nieuwbouwactiviteiten onder invloed van de economische crisis al bijna zeven jaar stagneren, weerhoudt de bouwsector en alle partijen waarmee zij samenwerkt er gelukkig niet van buitengewoon voortvarend nieuwe initiatieven te ontplooien, om zo bestaande gebouwen en gebieden nieuw leven in te blazen.
Verder constateert het juryrapport dat veel projecten tot stand kwamen door persoonlijke initiatieven van bevlogen mensen. “Kennelijk hebben steeds meer mensen geen zin lijdzaam af te wachten tot ‘de marktpartijen’ de handschoen oppakken en gaan ze zelf aan de slag. Als dit een van de uitkomsten is van de roemruchte participatiemaatschappij, dan kan de jury daar niet anders dan positief over oordelen. Persoonlijke initiatieven van bevlogen mensen kunnen kennelijk vraagstukken oplossen waar professionals het antwoord schuldig op blijven.”
Winnaars
Het Arnhemse Bartokpark kwam als winnaar uit de bus in de categorie Gebiedstransformatie. Van een braakliggend terrein werd een drukbezocht park gerealiseerd. Tijdens dat proces had het project een magnetiserende werking op mensen, instanties en bedrijven. Eén en ander kreeg nog een extra boost toen kunstenaar Florentijn Hofman zijn feestaardvarken in het park installeerde.
In de categorie transformatie ging De Hallen in Amsterdam er met de overwinning vandoor. Het is niet de eerste keer dat De Hallen in de prijzen valt. Tot slot won in de categorie ‘Renovatie’ de uitbreiding en renovatie van het Mauritshuis. “De renovatie van het Mauritshuis is van een uitzonderlijke kwaliteit, zowel procesmatig als wat opdrachtgeverschap betreft en daarmee verdient het volgens de jury de eerste prijs.” BU wijdde in nummer 3 van 2014 een uitgebreid artikel aan dit opdrachtgeverschap, waarbij vooral opviel dat de museumorganisatie eindverantwoordelijk was in het bouwproces en nauw samenwerkte met architect Hans van Heeswijk. Tot slot werd ging de ‘Low Budget, High Impact’ award naar de Barbaraschool in Amsterdam. Daar kreeg door de inspanning van bevlogen ouders, de verloederde school ‘nieuw cachet’ door ‘slimme en mooie bouwkundige ingrepen die indirect de kwaliteit van onderwijs en aanzien verbeteren’.
Het volledige juryrapport met daarin de andere genomineerden is hier te vinden.