ISDE subsidie biobased isoleren verhoogd en isolatie van monumenten mogelijk

ISDE subsidie biobased isoleren verhoogd en isolatie van monumenten mogelijk

Huiseigenaren kunnen ook dit jaar met de ISDE regeling subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun woning door deze te isoleren of een warmtepomp te installeren. De subsidiebedragen voor isolatie met biobased materialen, zoals hout en vezelhennep, zijn verhoogd. Daarnaast wordt het makkelijker om subsidie aan te vragen voor de isolatie van monumentale panden.

Monument isoleren met ISDE

Vanaf 1 januari 2024 is de ISDE ook toegankelijker geworden voor monumenteigenaren. Lees hier meer over de voorwaarden en subsidiebedragen als u uw monument isoleert. Indien u de eigenaar/bewoner van een monument bent en uw woning een monumentenstatus heeft, dan komt u in aanmerking voor subsidie met aangepaste isolatievoorwaarden. Het object moet staan ingeschreven in het rijks-, provinciaal- of gemeentelijk monumenten- of erfgoedregister.

Biobased isoleren

Er is, naast de standaard subsidie, een extra vergoeding als u biobased isolatiemateriaal gebruikt.
Het bonusbedrag per vierkante meter voor biobased isolatie materiaal is :
– Gevelisolatie: 6 euro per m2
– Dakisolatie: 5 euro per m2
– Vloerisolatie: 2 euro per m2
– Zolder- of vlieringvloerisolatie: 1,50 euro per m2
– Spouwmuurisolatie: 1,50 euro per m2
– Bodemisolatie: 1 euro per m2

Coöperatieve energieopwekking

Met de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) kan een energiecoöperatie of vereniging van eigenaars (VvE) in aanmerking komen voor subsidie op hernieuwbare (duurzame) elektriciteit uit zonne-energie, windenergie of waterkracht. De subsidie bedraagt het verschil tussen een basisbedrag (de kostprijs voor de productie van hernieuwbare elektriciteit) en een correctiebedrag waarin de elektriciteitsprijs meetelt. Per 1 januari 2024 worden de voorlopige correctiebedragen aangepast om de ontwikkeling van de stroomprijzen mee te laten tellen in de hoogte van de subsidie.

Energielijst 2024

De Energielijst 2024 bepaalt welke duurzame investeringen in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) in 2024. De belangrijkste wijziging ten opzichte van 2023 is dat veel investeringen die zich in een periode korter dan 5 jaar terugverdienen uit de Energielijst zijn verwijderd.

De energiebesparingsplicht verplicht bedrijven namelijk al om dergelijke investeringen te doen. Hiervoor heeft de EIA dus niet langer een stimulerend effect. Zo komen bijvoorbeeld zonnepanelen met een vermogen groter dan 55 kiloWatt niet meer in aanmerking vanwege de gemiddelde terugverdientijd.

Let op!

Bij de ISDE regeling kunt u twee keer zoveel subsidie per vierkante meter krijgen indien u twee energiebesparende maatregelen tegelijk uitvoert. Bij het isoleren met biobased isolatiematerialen maakt het niet uit of u één of meer energiebesparende maatregelen toepast. De hoogte van het bonusbedrag blijft gelijk.

ISDE subsidie biobased isoleren en isolatie van monumenten aangepast. Zie ook:
Energielijst EIA: meer budget voor energiezuinige investeringen bedrijven.
Rijksmonumenten mogen worden voorzien van zonnepanelen.

Advertisment ad adsense adlogger