Gebouwautomatisering en technische voorzieningen op scholen goed geregeld

Gebouwautomatisering Meander Medisch centrum 5

Gebouwautomatisering en technische voorzieningen ondersteunen moderne vormen van onderwijs

Scholen van vandaag de dag zien er heel anders uit dan zo’n twee decennia geleden. Groene krijtborden zijn ingeruild voor digitale schoolborden. Boeken worden steeds vaker vervangen door digitale middelen, zoals computers en tablets.

Bij investeringen in een school moet er vanzelfsprekend goed worden nagedacht over hoe deze “future-proof” is. Oftewel: hoe zorg je voor voldoende technische voorzieningen om de moderne vormen van onderwijs te ondersteunen? En hoe realiseer je ruimtes waarin de creativiteit en potentie van leerlingen maximaal tot uiting kunnen komen? Ruimtes met een mooi design, die volop inspireren.

Inpluggen waar je maar wilt

Een van de voorwaarden van moderne scholen is dat er voldoende energie- en data-aansluitpunten zijn om digitale apparatuur te gebruiken, op te laden, te verbinden met het netwerk of met multimedia-apparatuur. Tegelijkertijd moeten deze aansluitingen flexibel te plaatsen en verplaatsen zijn, zodat een ruimte in de toekomst eenvoudig anders ingericht kan worden of een andere functie kan krijgen.

Flexibiliteit vanuit de vloer

Er zijn meerdere oplossingen om te voorzien in voldoende en flexibel te plaatsen aansluitpunten. Eén manier is het integreren van vloerkanalen in de klaslokalen en andere schoolruimtes. Vloerkanalen bieden veel kabelcapaciteit en zijn eenvoudig te voorzien van nieuwe bekabeling. Met kanalen in de vloer kan op elke gewenste plek een zuil worden geplaatst met de gewenste aansluitpunten. Deze zuilen zijn op een later tijdstip zonder al teveel inspanning ook weer te verplaatsen, aan te passen of te verwijderen.

Oplossingen met vloerkanalen en zuilen kunnen prachtig toegepast worden in ruimtes waar men een open uitstraling nastreeft. Er zijn al zuiltjes van slechts 1 meter hoog beschikbaar, waardoor het open gevoel in de ruimte behouden blijft.

Flexibiliteit vanuit het plafond

Een andere optie is om de bekabeling voor energie en data boven het plafond aan te leggen. Ook in deze situaties bieden zuilen een perfecte oplossing voor de aansluitpunten. Deze zuilen vaak lopen vaak door tot aan het plafond, maar doordat ze beschikbaar zijn in hele slanke vormen en in bijzonder design, kunnen ze heel mooi opgaan in de omgeving.
Naast zuilen die gevoed worden vanuit het plafond zijn er ook uitklapbare systemen. Als ze niet gebruikt worden, kunnen ze onzichtbaar worden opgeborgen in een mooi plafondkanaal, maar bij behoefte aan aansluitingen worden ze met één beweging uit het plafond gehaald.

Gebouwautomatisering zorgt voor het juiste klimaat

Leerprestaties worden mede bepaald door de omgeving. Is deze wel inspirerend? Draagt deze bij aan de sfeer? Hoe is het klimaat? Gebouwautomatisering kan helpen om dit te optimaliseren. Met slimme sensoren en de juiste aansturing is er altijd voldoende licht in lokalen, maar nooit hinderlijk zonlicht. Ook luchtkwaliteit en temperatuur zijn cruciaal. Met gebouwautomatisering kunnen deze altijd automatisch goed geregeld worden.

Bron: Architectenweb

Advertisment ad adsense adlogger