Kleintje Water, info sanitaire installaties geactualiseerd

Kleintje Water van ISSO is volledig bijgewerkt. Het richt zich op alle werkzaamheden die nodig zijn voor het adviseren, realiseren en onderhouden van sanitaire installaties. De info is tevens toegespitst op verbouwingen en renovaties in de woningbouw. Het naslagwerk is bestemd voor de monteur en installateur.

“De inhoud van het Kleintje Water is voorbereid op de Wet kwaliteitsborging”

Meer dan sanitaire installaties

Kleintje Water behandelt vrijwel alle werkzaamheden die nodig zijn voor het aanpassen en uitbreiden van sanitaire installaties in woningen. Buiten de vereiste kennis voor de sanitaire installaties, besteedt het ook aandacht aan werkzaamheden die tegelijkertijd nodig zijn, zoals: bouwkundige aanpassingen, riolering, verwarming en ventilatie.

Daarnaast komen vooral elektrotechnische aspecten, zoals voeding, veiligheid, potentiaalvereffening en aarding uitgebreid aan de orde. Zo kan de installateur elke opdrachtgever ontzorgen bij het installeren van bijvoorbeeld nieuw sanitair of een extra badruimte, keukeninrichting en warm-tapwater-bereider.

Voor verschillende fasen

“Het is echt een naslagwerk voor grote en kleine verbouwingen of renovaties”, zegt Nick Post van ISSO. “Bij een verbouwing in de woning red je het bijna niet door alleen de sanitaire technieken aan te passen. Daarom is in dit Kleintje juist ook de kennis van die andere disciplines erbij betrokken. Natuurlijk wel altijd in relatie tot de sanitaire installaties”.

De inhoud van het Kleintje doorloopt de verschillende fasen in een project, werk of klus, zoals:
• Inventarisatie van eisen en wensen van de klant.
• Advies over het installatieconcept en de warm-tapwater-voorziening.
• Uitwerking voor de offerte.
• Werkvoorbereiding en uitvoering.
• Onderhoud.

Meer duurzame technieken in Kleintje Water

De actualisatie van de inhoud richtte zich op een aantal belangrijke aspecten, geeft Nick Post aan. “Er zijn sinds de vorige uitgave in 2012 nu veel meer duurzame technieken bijgekomen. Het werken met hybride warmtepompen en aflever-sets is in deze periode sterk toegenomen, maar bijvoorbeeld ook de douche-wtw werd in de oude uitgave nog niet behandeld. Verder is er ook aandacht voor de bacteriologische aangroeipotentie in relatie tot de materiaalkeuze. Kies je bepaalde soorten kunststof leidingsystemen, weet dan wat de risico’s zijn ten opzichte van bijvoorbeeld koper”.

Drinkwaterbesluit, NEN-normen en Wet kwaliteitsborging

Hoewel de wet- en regelgeving geen cruciale wijzigingen ondergingen, die van invloed zijn op de inhoud, is het woordgebruik in het boekje in lijn gebracht met de regelgeving. De begrippen en vaktermen zijn nu volledig in overeenstemming met hoe ze in het Drinkwaterbesluit, de NEN-normen en Waterwerkbladen worden benoemd.

“Daarnaast hebben we de inhoud van het Kleintje voorbereid op de Wet kwaliteitsborging, die naar verwachting op 1 januari 2024 in werking treedt. Daarvoor hebben we een opleverprotocol voor het installatiegebonden dossier opgenomen. Om de teksten nog toegankelijker te maken, hebben we ook de schrijfstijl informeler gemaakt. Ook zorgden we ervoor dat we veel tekeningen, tabellen en grafieken gebruiken die de inhoud voor een technicus nog inzichtelijker maken”.

ISSO Kleintje Water info rond sanitaire installaties geactualiseerd.
Lees ook: ISSO-kleintje Riolering vernieuwd.

Advertisment ad adsense adlogger