Zonnepanelen op grasdijk zorgen voor verzwakking

Zonnepanelen op dijk van gras zorgt voor verzwakking

Zonnepanelen op een dijk met gras plaatsen, blijkt na het uitgevoerde proefproject van TNO en het waterschap, geen goed idee. Het gras onder de zonnepanelen gaat dood door de beschaduwing van de panelen en daardoor wordt de stevigheid van de dijk aangetast. De proef die werd uitgevoerd op een dijk in Ritthem, nabij Vlissingen, meldt onder meer Omroep Zeeland.

“Dood gras onder de zonnepanelen verzwakt de dijk”

Eerder berichtte TNO over de potentie van zonnepanelen op dijken. “Zonne-energie opgewekt op dijken heeft een grote potentie”, schreef het onderzoeksinstituut bij de start van het proefproject. Na drie jaar onderzoek blijkt dat een dijk die begroeid is met gras, niet geschikt is voor plaatsing van zonnepanelen.

“Systemen waarbij de grasbekleding van de dijk grotendeels wordt beschaduwd door de zonnepanelen zijn vooralsnog niet geschikt, omdat de kwaliteit van de grasmat snel verslechtert”, bericht TNO.

Veiligheid dijk

Maar na drie jaar onderzoek blijkt dat de dijk dan niet begroeid moet zijn met gras. “Systemen waarbij de grasbekleding van de dijk grotendeels wordt beschaduwd door de zonnepanelen zijn vooralsnog niet geschikt, omdat de kwaliteit van de grasmat snel verslechtert”, zo bericht men.

Dat is slecht nieuws, want de grasmat is volgens het onderzoeksinstituut essentieel voor de dijkveiligheid. Gras voorkomt dat het dijklichaam erodeert. “Er is op een aantal manieren geprobeerd het licht op de juiste plekken te krijgen, maar nog niet met het gewenste resultaat”, stelt Maarten Dörenkämper van TNO vast.

Ondergrond vervangen

Toch geeft Dörenkämper de moed niet op. Je zou het gras op de dijk kunnen vervangen door bijvoorbeeld asfalt of betonplaten. “Daarbij hoeft geen rekening te worden gehouden met de kwaliteit van de grasbekleding en is daarmee eenvoudiger en veelbelovend.”

Geschikt

Op verharde dijkhellingen is al snel aan te vangen met plaatsing van zonnepanelen. Ongeveer 1.600 kilometer van de in ons land beschikbare dijken en waterkeringen zou in basis geschikt zijn om zonnepanelen op te leggen.

Bron ondermeer: TNO, NOS en Omroep Zeeland

Advertisment ad adsense adlogger