Groene aggregaten voor water- en bodemgerelateerde projecten

Groene aggregaten voor water- en bodemgerelateerde projecten

Sinds februari van dit jaar werkt GMB uit Opheusden met een groen en stil aggregaat.

90 procent minder CO2-uit, 33 procent minder fijnstof, 9 procent minder stikstof en geen zwaveluitstoot

De primaire energiebron wordt gevormd door een grote lithiumbatterij, die wordt opgeladen middels zonne-energie. Is de batterij leeg, dan slaat het aggregaat alsnog aan. De machine draait dan echter niet op diesel, maar op BTL, ofwel Biogas to Liquid.

Container

Aannemingsbedrijf GMB ontwikkelde het groene aggregaat in samenwerking met GenPower, een fabrikant op het gebied van aggregaten. Om het aggregaat nog verder te verbeteren, heeft GMB de machine ingebouwd in een twintigvoets container, die geluidsdicht is geïsoleerd. Daarnaast gaan akoestische roosters geluidsoverlast tegen.

Negentig procent minder CO2-uitstoot

Op de container zijn vierentwintig zonnepanelen geplaatst. Deze leveren op jaarbasis 6144 wattpiek, ofwel 5000 kilowattuur. Raakt de batterij leeg, dan draait het aggregaat op BTL, een synthetische diesel gemaakt uit biogas.

Vergeleken met een dieselaggregaat stoot het groene aggregaat 90 procent minder CO2-uit, 33 procent minder fijnstof, 9 procent minder stikstof en van zwaveluitstoot is helemaal geen sprake.

Per liter is BTL twintig cent duurder dan diesel, maar omdat het groene aggregaat per uur gemiddeld twee liter brandstof verbruikt in plaats van vier, kan het toch uit.

Kleine projecten

Om de verduurzaming van processen verder voort te zetten en bij te dragen aan de energietransitie, schaft aannemingsbedrijf GMB dit jaar nog twee groene aggregaten aan. De machines zullen vooral worden ingezet op kleinere projecten waar de opgewekte zonne-energie volstaat.

Hiermee wordt voorkomen dat een dieselaggregaat continu op een laag pitje staat te draaien. In principe wordt er helemaal geen brandstof meer verbruikt.

Dat GMB niet zonder aggregaten kan, komt doordat het bedrijf veel water- en bodemgerelateerde projecten uitvoert in het buitengebied. Bouwketen en elektrisch materieel hebben stroom nodig, maar op de meeste locaties zijn geen stroomaansluitingen aanwezig.

Advertisment ad adsense adlogger