Beter benutten technologie voor verduurzaming gebouwde omgeving

Beter benutten technologie voor verduurzaming gebouwde omgeving

“Verduurzaming is relatief snel en eenvoudig door al beschikbare technologieën van technische bedrijven op een slimme, doelmatige wijze in te zetten”, aldus is de conclusie na een werkbezoek in het gebouwautomatiseringsveld van Tom van der Lee, Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

Hij bezocht als gast van de brancheorganisatie Gebouw Automatisering (FHI) de bedrijven Royal HaskoningDHV en Danfoss. De GroenLinks-politicus heeft onder andere de energietransitie en innovatie in zijn portefeuille.

“Fastlane-aanpak: In vijf stappen verduurzaming van gebouwen versnellen”

Korte termijn

Tijdens de aftrap van het werkbezoek door RHDHV, uitgevoerd door Eva Klein Schiphorst en Jan Bakker, kwam al snel naar voren dat technologie als sensoren gebouwen in rap tempo slimmer kunnen maken.

Volgens Klein Schiphorst zorgt de veranderende techniek toegepast in gebouwen ook voor andere verdienmodellen, inclusief het werk voor advies- en ingenieursbureaus als RHDHV

Toch zijn er ook drempels, zoals het risicomijdende gedrag van beslissers in de markt voor onroerend goed. En daartoe behoort ook de overheid, zei Klein Schiphorst. Van der Lee reageerde met de opmerking dat de overheid vooral bezig is met budgetkwesties en dat er meer gedacht wordt op de korte termijn.

Versnellen

Anke de Jong, director business-group Fastlane, toonde in een presentatie de Fastlane-aanpak waarbij het doel is om de verduurzaming van gebouwen te versnellen. Daarvoor is een vijfstaps-aanpak ontwikkeld. In de eerste stap wordt gebouwinformatie verzameld en mogelijke verduurzamingskansen geïdentificeerd.

Vervolgens volgt een uitgebreid gebouwen onderzoek en tijdens een expertsessie worden de te nemen maatregelen bepaald. Als vierde stap volgt een berekening van de impact en de kosten. Om de gehele aanpak inzichtelijk te maken kunnen de eindgebruikers middels een dashboard in een browservensters diverse scenario’s bekijken. Alle concrete besparingen kunnen zo volgens RHDHV bestudeerd worden.

Volledig artikel

Lees het volledige artikel, geschreven door Dimitri Reijerman hier

Foto: FHI branche Gebouw Automatisering

Advertisment ad adsense adlogger