Opnieuw inspectie van SZW op kwartsstof

Opnieuw inspectie van SZW op kwartsstof

Vanaf 3 november gaat de Inspectie SZW weer controleren op blootstelling aan kwartstof op bouwplaatsen. Vorige jaar heeft de Inspectie ook controles uitgevoerd. Deze controles zorgde ervoor dat er een stijging kwam in de aanschaf van adequate apparatuur waarmee blootstelling aan kwartsstof wordt voorkomen, zo verklaard de inspectie van SZW zelf.

De controles die starten op 3 november 2014 zullen duidelijk maken of het juiste apparatuur nog steeds wordt gebruikt en het gebruik van het juiste apparatuur op niet eerder bezochte locaties ook wordt gebruikt. De inspectie zal voornamelijk kijken naar de toepassing van bronmaatregelen op de apparatuur, zoals afzuiging en verneveling op het handgereedschap. Indien dit niet het geval is kan er een boete van €18.000 worden opgelegd. Bedrijven die vorig jaar hiervoor al een boete hebben gekregen, kunnen dit keer een verdubbeling van die boete krijgen indien zij hun zaken weer niet op orde hebben.

Gevaarlijke stof

Bij het bewerken van steen en beton komt stof vrij. Deze stof (kwartsstof) lijkt op het oog onschuldig maar is kankerverwekkend en kan verschillende longaandoeningen veroorzaken. Omdat het bewerken van steen en beton dagelijkse kost is hebben veel bouwvakkers hiermee te maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om hoofd- of onderaannemers, installateur en tegelzetters maar ook om zzp’ers. Naast voorlichtingen aan bedrijven van TNO en Arbouw wordt er ook op andere manier geprobeerd de doelgroep te informeren. Zo is er een filmpje gemaakt door de inspectie SZW.

In 2013 waren er:

  • 297 overtredingen in totaal,
  • is er 68 keer het werk stil gelegd,
  • is er 23 keer een boete opgelegd.
Advertisment ad adsense adlogger