Energieleverend geluidsscherm

Bouw Energieleverend Geluidsscherm gaat in oktober van start

Er wordt gestart met de bouw van een energieleverend geluidsscherm langs de Schagerweg, Huiswaarderweg en Nollenweg in Alkmaar. De gemeenteraad is akkoord gegaan met de hogere kosten.

“Naar verwachting is het energieleverend geluidsscherm nog voor de zomer van 2023 af”

Wethouders Nicole Mulder en Robert te Beest ondertekenden de overeenkomst. “Naast dat het energieleverend geluidsscherm geluidsvermindering oplevert, is het een mooi voorbeeldproject waarmee gemeente Alkmaar bijdraagt aan minder CO2-uitstoot. Als andere gemeenten en organisaties straks het energieleverend geluidsscherm namaken, levert dat landelijk nog meer opwekking van duurzame energie op. Dat past bij de vraag van het Rijk om snel en veel duurzame energie op te wekken”, aldus wethouder duurzaamheid Nicole Mulder.

Groene stroom

In september en oktober wordt de grond klaargemaakt voor de bouw. De ondernemers K Dekker, Sunprojects, Krinkels en Sunconnect starten in oktober met de bouw van het noordelijk scherm aan de Schagerweg/Huiswaarderweg.

De bouw van de zuidelijke schermen aan de Huiswaarderweg en Nollenweg volgt snel. De laatste stappen zijn het plaatsen van de zonnepanelen en de aansluiting op het net.

Voor minder geluidservaring komt er een scherm van 2,5 kilometer lang en 5 meter hoog. Een deel van het scherm langs de Huiswaarderweg en de Nollenweg wordt voorzien van een groenscherm met zonnepanelen op de top. De circa 4.300 zonnepanelen kunnen ongeveer vierhonderd huishoudens van groene stroom voorzien.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Meerkosten

Vanwege de prijsstijging van grondstoffen en transport kost het geluidsscherm uiteindelijk meer. Het scherm wordt bekostigd met financiering van de gemeente Alkmaar en Provincie Noord-Holland, verschillende subsidies waaronder de EFRO-subsidie en inkomsten door de verkoop van de opgewekte stroom. Het energieleverend geluidsscherm is voordeliger dan andere geluidsschermen.

Participatie

Vanaf het eerste moment zijn stichting Animo en de bewoners van de wijken De Horn Zuid en Huiswaard-2 stap voor stap betrokken in het proces. De bewonersgroep ‘Belanghebbenden Bewonersgroep Geluidswal’ en stichting Animo hielpen met het ontwerpen van het scherm. Ook de bewonersinformatieavonden werden goed bezocht.

Meer informatie op www.alkmaar.nl/geluidsscherm

Advertisment ad adsense adlogger