Innovatiestrook A58 Kloosters krijgt zero-emissie bouwplaats

Innovatiestrook A58 Kloosters krijgt zero-emissie bouwplaats

Demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat verrichtte recentelijk de officiële starthandeling voor de aanleg van de Innovatiestrook A58 Kloosters bij Oirschot.

De nieuwe Innovatiestrook wordt een unieke testlocatie voor duurzame wegenbouw

De minister gaf het startsein samen met Nyckle Sijtsma (bedenker project), Cees de Wijs (CEO VolkerWessels Infrastructuur) en Tess van der Staak (Jeugdburgermeester Oirschot). De nieuwe Innovatiestrook wordt een unieke testlocatie voor duurzame wegenbouw en is een project van Rijkswaterstaat en VolkerWessels-onderneming Gebr. Van Kessel, in nauwe samenwerking met KWS.

Zero-emissie

Bij de starthandeling werd een elektrische wals in gang gezet waarmee de zero-emissie bouwplaats officieel geopend is. De aanleg van de Innovatiestrook staat volledig in het teken van duurzaamheid. Gebr. Van Kessel legt de strook op basis van zero-emissie aan.

De aannemer gaat de uitdaging aan om tijdens de bouwwerkzaamheden van de strook geen CO₂ uit te stoten. Dat gebeurt onder andere door middel van duurzame werkwijzen, de inzet van elektrisch materieel en materieel op schone brandstoffen (tank-to-wheel principe).

Testlocatie

De nieuwe Innovatiestrook wordt een unieke testlocatie voor duurzame wegenbouw. Ervaringen die hier worden opgedaan, dragen bij aan de ontwikkeling en toepassing van innovaties bij de A58-wegverbreding én andere wegenprojecten.

Gebr. Van Kessel bouwt niet alleen de Innovatiestrook. De aannemer past ook, samen met diverse ketenpartners en KWS Infra Eindhoven, een groot pakket aan circulaire producten en eigen innovaties toe. In het 2e kwartaal van 2022 is de Innovatiestrook gereed.

Innovatie is de weg vooruit

Demissionair minister Visser: “Rijkswaterstaat bouwt dagelijks aan goede bereikbaarheid. Om de impact op het klimaat zo klein mogelijk te houden willen we in 2030 energieneutraal zijn en circulair werken, terwijl we doorwerken aan wegen die Nederland in beweging houden. De resultaten van de Innovatiestrook helpen hierbij.”

Bedenker van de Innovatiestrook is Nyckle Sijtsma: “Het is nog wat onwerkelijk dat de realisatie van de Innovatiestrook nu echt gaat gebeuren. Het voelt krachtig dat we met zijn allen gaan werken aan een bijzonder stukje weg in Nederland. Ik wens dat we met de experimenten hier nieuwe inzichten ontwikkelen voor de transformatie naar duurzame mobiliteit. Innovatie is de weg vooruit.”

Advertisment ad adsense adlogger