Zuid-Holland wil energieneutrale wegen

Zuid-Holland wil energieneutrale wegen

De provincie Noord-Holland wil van N470 en N211 twee energieneutrale wegen. Vorige week is begonnen met de voorbereidingen. Ingenieursbureaus, start-ups en innovatieve bedrijven werden tijdens een innovatiemiddag uitgedaagd door de provincie om te komen met oplossingen op het gebied van energie en infrastructuur, in voorbereiding op de aanbestedingsprocedure voor het onderhoud van de twee provinciale wegen.

Gedeputeerde Floor Vermeulen (Verkeer en Vervoer) over de plannen: “Verkeer en vervoer is een belangrijke energievrager, als je kijkt naar aanleg, beheer en onderhoud van provinciale wegen. Het gaat nu om twee wegen, maar op termijn willen we ons hele wegenareaal CO2-neutraal maken. Gecombineerd met de ambitie om de best bereikbare provincie te zijn creëren we in dit project kansen voor innovatie op het snijvlak van infrastructuur en energie. De provincie is opdrachtgever op veel meer terreinen. Daarom brengen wij juist vandaag deze twee werelden bij elkaar.”

Innovatie meets bouwwereld

De provincie Noord-Holland meldt dat het jaarlijks voor €400 miljoen aan opdrachten uitgeeft. “Door die 400 miljoen bewust te koppelen aan testen van duurzame nieuwe technieken kunnen grote slagen worden gemaakt”, aldus de provincie. Ruim 25 innovatieve bedrijven en 15 toonaangevende aannemers presenteerden hun plannen en producten tijdens de innovatiemiddag. Eén daarvan was Plant-E uit Wageningen, die nu al langs de N470 het pilotproject van de ‘plantenbatterij’ draait, waarmee stroom uit levende planten wordt opgevangen. Jonne Klaver, projectleider provincie Zuid-Holland: “We onderzoeken natuurlijk meer mogelijkheden voor energiebesparing en –opwekking. Zoals bijvoorbeeld de Energy Wall van de Green Village.”

Proeftuin

De N211 en N470 zijn dus uitgekozen als proeftuin waar bouw, infra, innovatie en energietransitie hand in hand gaan. Beide wegen dienen te worden getransformeerd tot wegen die energie besparen en opwekken.De provincie formuleert haar rol daarin als netwerkpartner die werkt aan een ‘slimme match’, waarbij een goede aanbesteding plaats kan vinden die optimaal inspeelt op de energieambities en onderhoud van de wegen. De aanbesteding start in het voorjaar van 2016. De geselecteerde aannemer start halverwege 2017 met de eerste werkzaamheden, en de verwachting is dat de wegen vanaf 2018 de eerste twee energieneutrale wegen van Zuid-Hollandse zijn.

Advertisment ad adsense adlogger