Proefvlakken aangebracht op houten brug bij Sneek

Proefvlakken aangebracht op houten brug bij Sneek

Onlangs is Rijkswaterstaat gestart met het aanbrengen van proefvlakken op het Krúsrak; één van de twee bekende houten bruggen over de autoweg N7 in Sneek.

“De constructieve veiligheid van de houten brug bij Sneek is niet in het geding”

Verduurzaamd hout

De bruggen bij Sneek zijn toe aan groot onderhoud; dit staat gepland voor 2023. De objecten zijn bijna volledig gemaakt van verduurzaamd hout, genaamd accoya.

Proefvlakken

Er is nog weinig ervaring hoe het onderhoud bij dit verduurzaamde hout het beste kan worden uitgevoerd. Door het aanbrengen van proefvlakken op de zuidelijke bogen van de oudste brug (2008), worden zaken nu eerst in de praktijk getest. De proefvlakken worden vervolgens minimaal 1 jaar gemonitord.

Scheurvorming en verkleuring brug

De houten bruggen zijn sinds de bouw in 2008 (Krúsrak) en 2010 (Duvelsrak) diverse malen geïnspecteerd. Na uitgebreider onderzoek in 2018 en 2019 is vastgesteld dat naast verkleuringen en het afbladeren van de coating er ook sprake is van scheurvorming.

Dit laatste komt doordat op diverse plaatsen vocht in het hout is doorgedrongen. Om dit alles te herstellen, moet er groot onderhoud worden uitgevoerd. De constructieve veiligheid is niet in het geding.

Aanpak

Het doel van de proefvlakken is om meer praktijkkennis op te doen over:
– welke manier van reinigen het meest geschikt is;
– welke coating het meest geschikt is;
– hoe naden en aanhechtingen het best kunnen worden hersteld;
– hoe het hout het beste kan worden geconserveerd.

De steigers worden ‘ingepakt’ om stof- en geluidhinder zoveel mogelijk te beperken en om het drogen van het hout te versnellen. De opgedane kennis wordt verwerkt in een plan van aanpak voor het onderhoud en vormt de basis van het monitoringsplan voor de komende jaren.

2023 groot onderhoud

Duidelijk is al wel dat het onderhoud het beste kan worden uitgevoerd in de periode mei – september omdat dan de omstandigheden gunstiger zijn voor een goed resultaat (droger en warmer).

De proefvlakken moeten verdere waardevolle kennis opleveren die gebruikt kan worden bij uitwerken en uitvoeren van het groot onderhoud dat nu gepland staat in 2023.

Lees ook: Versterking Rotterdam Suurhoffbrug met lijm en bouten

Advertisment ad adsense adlogger