Nieuwe opleiding tot systeem architect gebouwautomatisering

Nieuwe opleiding tot systeem architect gebouwautomatisering

Gebouw automatisering speelt een steeds grotere rol in de bouw. Een bijzondere tak van sport waarbij de verantwoordelijk partij, vaak de systeem architect genoemd, op het snijvlak acteert van zeer diverse terreinen, zoals architectuur, installatietechniek en software. Feitelijk is de systeem architect een spin in het web, die van alle markten thuis moet zijn. Er is echter geen opleiding ‘gebouw automatisering’, zo constateerde ook de nationale brancheorganisatie Gebouw Automatisering.

In opleidingsorganisatie TVVL vond de brancheorganisatie de natuurlijke partner om een post-hbo curriculum uit te rollen, de opleiding tot Systeemarchitect Gebouwautomatisering. Komende oktober start de eerste jaargang van de opleiding, die zal bestaan uit drie hoofdthema’s: Gebouwbeheer & ICT, Methodieken & Skills en Functionele subsystemen & Installatietechnieken. De brancheorganisatie signaleerde de noodzaak om professioneel opgeleide systeemarchitecten in te zetten bij de implementatie van automatiseringssystemen in gebouwen.

Consistente systeeminvulling

“Er is dringend behoefte aan systeemarchitecten die relevante kennis in huis hebben en als leading partner partijen in de waardeketen bij de les houden. De consistentie van een goed ontworpen systeem blijkt regelmatig onderuit te gaan in de uitvoering. Dat leidt tot slechte of niet functionerende automatisering”, zo schrijft de brancheorganisatie. De opleiding is post-hbo, voor professionals die zich verder willen ontwikkelen en specialiseren. Zij leren functie-eisen van de gebouweigenaar en -gebruikers te vertalen naar adequate en consistente systeeminvulling in de automatisering en beheer van gebouwen.

Vraag competente systeemarchitect neemt toe

De brancheorganisatie verwacht dat jaarlijks dertig tot vijftig systeemarchitecten kunnen worden opgeleid. Uiteindelijk zal elk bedrijf dat in de markt actief en succesvol wil zijn als system integrator, een aantal opgeleide systeemarchitecten nodig hebben. Daarnaast zullen de engineerings- en adviesbureaus die actief zijn in de vastgoedmarkt, deze discipline ook steeds meer in huis moeten hebben. De ontwikkeling naar Internet of Things en Smart Buildings / Smart Cities zorgen dat de behoefte aan competente systeemarchitecten de komende jaren blijft toenemen.

Kandidaten voor de opleiding dienen ten minste één hbo/wo-opleiding als basis te hebben in verband met het vereiste werk- en denkniveau. Intekening voor de opleiding is mogelijk via www.tvvl.nl of via een email bericht aan Liesbeth Zijlstra van de FHI-brancheorganisatie Gebouw Automatisering (l.zijlstra@fhi.nl).

Advertisment ad adsense adlogger