Kustonderhoud start 1 april

Kustonderhoud start 1 april

Vanaf 1 april 2015 vindt er kustonderhoud plaats bij Bergen en Egmond aan Zee. Dit is noodzakelijk omdat door er sprake is van kustverlies (door wind en zee). Rijkswaterstaat gaat het strand breder maken zodat de dorpen beschermd blijven.

Ook de natuur, toerisme en recreatie profiteren hiervan. Om de kust nog verder te versterken wordt later dit jaar of volgend jaar ook nog vlak voor de kust twee miljoen m3 meter zand onder water aangebracht.

Start werkzaamheden

In de eerste helft van april brengen baggerschepen tussen botenclub de Werf tot net voorbij strandpaviljoen De Tropen in totaal 400.000 kubieke meter zand aan op het strand van Egmond aan Zee. Het materieel gaat dan over het strand naar Bergen aan Zee. Daar wordt 600.000 kubieke meter zand aangebracht op het strand vanaf de Kustzeil- en botenvereniging Bergen tot net voorbij paviljoen Uit de Kunst. Volgens de planning moeten alle werkzaamheden eind april zijn afgerond. Het materieel wordt dan via het strand weer afgevoerd bij Egmond aan Zee.

Werkterrein

Door de werkzaamheden is het strand in april niet overal toegankelijk. Het werkterrein is verboden gebied, vanwege gevaar voor drijfzand en rondrijdende bulldozers. Het werkgebied is ongeveer 250 meter lang en schuift mee met het werk. Buiten het werkterrein blijven strandbezoekers welkom. zij kunnen aan de zijde van de duinen het werkterrein passeren. Honden moet aangelijnd blijven. Ook watersporters kunnen blijven recreƫren, maar moeten veilige afstand bewaren tot het baggerschip. De werkzaamheden gaan dag en nacht, zeven dagen per week door.

De Nederlandse Kust

De werkzaamheden bij Bergen en Egmond aan Zee maken deel uit van het programma voor kustonderhoud van Rijkswaterstaat. Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Doet zij dat niet, dan raakt Nederland een groot deel van ons land kwijt aan de zee. En juist in dat deel wonen veel mensen en zijn veel bedrijven gevestigd. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.

Hier vindt u meer informatie over Kustonderhoud.

Advertisment ad adsense adlogger