Diana de Jong over kansen stadsranden

Bouwfonds

‘Beste van twee werelden’

Lange tijd stonden in planologisch Nederland stad en ommeland met de ruggen naar elkaar toe. De stad was het domein van de ruimtelijke ordenaars en de volkshuisvesters, met het ministerie van VROM als natuurlijke counterpart.

Het ommeland was het terrein van de agrariërs, met het ministerie van LNV als de grote roerganger. Het gevolg was dat de stadsrand er altijd wat bekaaid af kwam – deze viel namelijk tussen wal en schip. Met het aantreden van het nieuwe kabinet lijkt er echter beweging te ontstaan: aan de randen van steden en dorpen mag ontwikkeld worden. Maar hoe kan dat het beste gebeuren? Diana de Jong, directeur Gebiedsontwikkeling van Bouwfonds Ontwikkeling, geeft haar visie.

Het hoofdkantoor van Bouwfonds Ontwikkeling is zelf aan de rand van een dorp gelegen, in dit geval Hoevelaken. De overgang naar het landschap wordt gemarkeerd met een mooi oud kasteel en bijpassende tuin. Het wordt niet alleen door de Bouwfonds-medewerkers gebruikt om even een wandelingetje te maken, ook -Hoevelakers komen hier voor een aangename wandeling. Het is een sfeer die wellicht ook heel goed op andere plekken in dorps- en stadsranden te realiseren is: een relaxte mix tussen rood, groen en blauw. Niet alleen interessant en aantrekkelijk voor de bewoners zelf, maar ook voor bewoners van een veel groter gebied. De directeur Gebiedsontwikkeling van Bouwfonds Ontwikkeling, Diana de Jong, staat in ieder geval niet afwijzend tegenover het expliciet benoemen van dorps- en stadsranden als ontwikkel- en ontwerpopgave. Ze neemt de actualiteit als vertrekpunt: ‘Het recente regeerakkoord heeft nadrukkelijk de ontwikkeling van woningbouw aan de randen van de steden genoemd als aantrekkelijke richting. Bij Bouwfonds zijn we overigens al langer met dit thema bezig, getuige bijvoorbeeld de ontwerpprijsvraag “Good Red, Super Green” die we een paar jaar geleden hebben georganiseerd (zie kader, red.). De komende tijd is het zaak om verschillende partijen enthousiast te krijgen voor kleinschalige ontwikkelingen aan de randen van de bestaande steden. Bouwfonds zal daar in ieder geval haar best voor doen.’

Lees verder in editie 3-2011

Advertisment ad adsense adlogger