AI bij wegbeheer en onderhoud

Artificial Intelligence bij beheer en onderhoud van wegen

Bam Infra Nederland heeft een datagedreven Artificial Intelligence (AI) -methode ontwikkeld waarmee zij snel, efficiënt en nauwkeurig inzicht krijgen in de staat van de weg en het wegmeubilair. Onderhoudsplannen voor de korte en lange termijn zijn met behulp van Lidar technologie en algoritmes eenvoudig op te stellen. Wegbeheerders weten zo exact wat er met de weg aan de hand is en waar en wanneer onderhoud nodig is.

Er wordt met AI gekeken naar het asfalt, de geleiderails, de verkeersborden, de markeringen en de hectometerpaaltjes

Miljoenen mensen maken elke dag gebruik van de Nederlandse wegen. Dit moet veilig én op een vlotte manier. Belangrijk dus dat wegbeheerders de staat van hun wegen en het bijbehorende wegmeubilair goed kennen. Met ADAPT Wegen heeft BAM hier een innovatieve, digitale methode voor.

Domeinkennis

ADAPT Wegen is een tool waarbij Bam data, technologie en domeinkennis combineren. Met één enkele autorit wordt data ingewonnen met een scanauto voorzien van een Lidar scanner en camera.

Tycho van der Scheer, Business Consultant van BAM Infra Nederland: “De opnames van de scanauto analyseren we met artificial intelligence. Zo creëren we snel en automatisch een compleet overzicht van alle assets met hun fysieke en visuele staat. En weten we precies wat er met de weg aan de hand is.”

Van der Scheer: “Dat is veel efficiënter en nauwkeurig dan met menselijke waarneming mogelijk is. We kijken niet alleen naar het asfalt, maar ook naar de geleiderails, de verkeersborden, de markeringen of de hectometerpaaltjes. In een dashboard zie je in één oogopslag of er onderhoud nodig is en waar. Tot in de kleinste details.”

Tijdbesparing

ADAPT Wegen levert een enorme tijdbesparing op. Maintenance Engineers en Inspecteurs hoeven niet meer kilometers wegen te schouwen, waar geen schade is. Ze kunnen zich direct focussen op de schades waar onderhoud nodig is. Met ADAPT Wegen kan BAM laten zien waar de schade is en wat de schade is. Het dashboard visualiseert wat er met de weg aan de hand is en welk onderhoud er wanneer nodig is.

Meer informatie: Bam Infra

Artificial Intelligence (AI) bij wegbeheer en onderhoud

Advertisment ad adsense adlogger