Innovatieve manier van dijkbescherming getest

Innovatieve manier van dijkbescherming

Deltares is bezig met het testen van een nieuw type drijvende wilgenmat waar rietmoeras dat zich op de wilgenmat ontwikkeld langer kan blijven drijven. Met deze innovatieve manier is er sprake van een betere golfdemping, waardoor de drijvende rietmoerassen kunnen bijdragen aan oeververdediging. Voor de dijkbeheer zou deze manier van beveiliging veel geld kunnen schelen.

Normaliter wordt drijvend rietmoeras gebruikt om de biodiversiteit en/of het waterkwaliteit te verbeteren. Echter, deze wilgenmatten zorgen voor het beschermen van de dijk. In 2010 is er een proef gedaan om de waterveiligheid te verbeteren, maar de proef was niet succesvol omdat de matten te snel zonken. Er is nu een nieuw soort mat ontwikkeld met kunststof drijvers en wilgenrollen wat er voor zou moet zorgen dat de matten minder snel zinken. De wilgenrollen moeten voor de golfdemping zorgen.

Geslaagde proef

De test van de matten is geslaagd, RWS en Deltares wil het dan ook graag in de praktijk gaan testen. Een zeer geschikte plek om te testen is het Markermeer. Om te testen zouden de matten een lengte van vijftig tot honderd meter. Het voordeel van de matten is dat ze zowel de waterveiligheid verhogen, maar ook het moerashabitat herstellen waardoor er meer biodiversiteit is. Volgens Deltares zijn er meerdere mogelijkheden dan dijkbescherming. Het zou bijvoorbeeld toepasbaar kunnen zijn in havens om golfslag van passerende schepen te dempen.

Advertisment ad adsense adlogger