Huis van de Provincie

  • Huis van de provincie cover

Geavanceerd gebouwbeheersysteem solide basis voor flexibel concept

Het is een misvatting te denken dat gebouwautomatisering alleen geschikt is voor nieuwbouw. Dat bewees de Provincie Utrecht wel met de renovatie van het voormalige Fortis-pand aan de A27. Centraal in de derde aflevering business cases van de Nederlandse Brancheorganisatie voor Gebouw Automatisering: het huis van de Provincie Utrecht.

Lange tijd stond vast dat de Provincie Utrecht toe was aan een nieuw onderkomen. In welke vorm en op welke locatie de nieuwe of vernieuwde huisvesting zou ver- of herrijzen, is een belangrijk discussiepunt geweest. Uiteindelijk werd in 2010 besloten tot de aanschaf en duurzame renovatie van het voormalig hoofdkantoor van Fortis Bank, een slanke, rechthoekige toren van tachtig meter hoog. Volgens de planning en binnen het budget werd het 31.000 vierkante meter en achttien verdiepingen tellende gebouw twee jaar later in gebruik genomen. Naar tevredenheid van de gebruikers.
Aangeschoven aan tafel om te vertellen over deze bijzondere business case, zijn Bob Strookappe, programmamanager Nieuwe Huisvesting van de Provincie Utrecht, John Wendel, projectmanager bij hoofdaannemer Strukton, en Theo Smulders, directeur van system integrator Celsius Benelux. Strukton Bouw heeft als hoofdaannemer een vof gevormd samen met Strukton Worksphere. Deze vof droeg de hoofdverantwoordelijkheid voor de renovatie. Celsius Benelux fungeerde daarin als onderaannemer van Strukton. Verder werd de provincie Utrecht ondersteund door de Brink Groep als bouw-directie en op installatietechnisch gebied door ingenieursbureau Deerns.

Strakke planning

Wat direct opvalt, is het relatief korte tijdsbestek waarin de renovatie van het nieuwe provinciehuis werd voltooid. Bob Strookappe vat het traject samen: ‘In februari 2010 zijn we begonnen met het opstellen van het Programma van Eisen. Aan de hand hiervan hebben we het project aanbesteed in december van dat jaar. De renovatie ging van start in januari 2011. Het vernieuwde provinciehuis werd opgeleverd op 11 februari 2012 en op 16 april in gebruik genomen. Dat is behoorlijk rap, zeker voor een project van deze omvang. Een echte verklaring voor dit tempo is er eigenlijk niet. Wel werd het oude provinciehuis vrij snel verkocht en moest het in juli 2012 worden opgeleverd. Dat hadden we niet verwacht, maar voor ons was het wel een stok achter de deur om de renovatie dan ook echt gereed te hebben. En dat is gelukt.’

Lees verder in editie 4-2013

Advertisment ad adsense adlogger