3D-geprinte betonnen fietsbrug in Eindhoven

3d-geprinte-betonnen-Fietsbrug

16 juni  is het startsein gegeven voor ’s werelds eerste volledig constructief voorgespannen, 3D-geprinte betonnen fietsbrug.

De geprinte brug wordt acht meter lang en er is geen bekisting nodig.

De 3D-geprinte fietsbrug is ontwikkeld door BAM Infra in samenwerking met de TU Eindhoven. De brug is onderdeel van Gemert Noord-Om, een project dat BAM Infra uitvoert in opdracht van de provincie Noord-Brabant. De Noordelijke Randweg Gemert Noord-Om vormt de schakel tussen de Boekelseweg (N605) en de N272 die ten zuidoosten van Gemert loopt.

Christophe van der Maat, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, drukte als eerste ter wereld op de printknop om in het lab van de TU Eindhoven de 3D-printer in werking te stellen. De brug zal uiteindelijk medio september 2017 gereed zijn en worden geplaatst in de Lieve Vrouwesteeg te Gemert over de Peelse Loop.

Gedeputeerde Christophe van der Maat: “We dagen aannemers uit om bij de aanleg van nieuwe infrastructuur voor ons nog meer aandacht te besteden aan duurzaamheid en innovatie. Door de toepassing van nieuwe materialen of door nieuwe technieken te gebruiken. Hier zien we dat de bouwwereld die uitdaging met beide handen aanpakt en dan kun je zomaar het startsein geven voor een wereldprimeur.”

Minder materiaal nodig

De brug wordt in totaal 8 meter lang. Door deze unieke productiewijze, 3D-printen, is er minder materiaal nodig om de brug te realiseren. Marinus Schimmel, directeur BAM Infra Nederland: ’Wij verbinden voor de toekomst. We zoeken voortdurend naar een nieuwere, slimmere aanpak om infrastructurele vraagstukken op te lossen en zo een belangrijke bijdrage te leveren aan de verbetering van de mobiliteit en de verduurzaming van onze samenleving.

Innovatie speelt hierbij een cruciale rol. Met 3D-printen hebben we geen hulpmaterialen, zoals bekisting, nodig. Dit levert aanzienlijk minder afval op en we hoeven minder schaarse grondstoffen te gebruiken. Ook heeft deze manier van werken een positief effect op de hoeveelheid CO2-uitstoot tijdens het productieproces van de brug.’

3D-geprinte-fietsbrug

 

Minder overlast

In de toekomst kan via deze productiemethode op locatie geproduceerd worden. Dit verkort het bouwproces aanzienlijk en levert uiteindelijk minder omgevingshinder op. De te vervangen brug kan langer blijven liggen en zo heeft het verkeer kortere periode last van een afgesloten weg.

Meer maatwerk

Het 3D-printen van bruggen maakt maatwerk mogelijk op elke locatie, voor een reëel kostenniveau. Theo Salet, hoogleraar TU/e: ‘Dankzij de inzet van robots kan elk ontwerp telkens weer op een unieke wijze worden gerealiseerd met eenzelfde inspanning. Een belangrijk bijkomend voordeel is dat alle informatie die in het ontwerpproces is verzameld nu ook direct kan worden doorgegeven aan de uitvoering.

Dit is een belangrijke ontwikkeling op het gebied van Bouw Informatie Management (BIM), omdat het de partijen in de keten dichter bij elkaar brengt. Het is uiteindelijk de eindgebruiker die hier profijt van heeft, in de vorm van een hogere kwaliteit en maatwerk.

 

Advertisment ad adsense adlogger