Koningin Máxima opent het Máximakanaal

máximakanaal

Hare Majesteit Koningin Máxima opent op donderdag 5 maart 2015 bij ’s-Hertogenbosch het nieuwe Máximakanaal en de verruimde Zuid-Willemsvaart Den Dungen-Veghel. Bij de officiële opening is ook Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aanwezig.

In gebruik

Eind vorig jaar heeft Rijkswaterstaat het kanaal in gebruik genomen voor de scheepvaart. Voor de zomer moet het gehele project kunnen worden opgeleverd, de komende maanden wordt nog doorgewerkt aan de fietspaden, de beplanting langs het kanaal en andere zaken die noodzakelijk zijn.

Goed voor de economie en het milieu

Het Máximakanaal is een nieuwe vaarweg van 9 kilometer ten oosten van ’s-Hertogenbosch en loopt van de Maas naar de Zuid-Willemsvaart bij Den Dungen. Met de komst van dit kanaal is de bereikbaarheid van Brabant over water verbeterd en duurzamer geworden. Omdat er nu grotere vrachtschepen van en naar Veghel gaan varen, kunnen er meer goederen over water worden vervoerd in plaats van over de weg. Dit geeft een impuls aan de Brabantse economie en zorgt voor minder CO2 uitstoot. Daarnaast komt de beroepsvaart niet meer in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch. Rijkswaterstaat heeft op 5 januari 2015 het kanaal in de binnenstad overgedragen aan de gemeente ’s-Hertogenbosch. Sindsdien volgt de beroepsvaart de route via het Máximakanaal.

Start in 2010

De plannen voor het Máximakanaal bestonden al lang, uiteindelijk lukte het Rijkswaterstaat om in 2010 van start te gaan met de aanleg. In het najaar van 2013 kreeg het nieuwe kanaal de naam Máximakanaal. Deze naam sluit goed aan bij 3 andere kanalen van Rijkswaterstaat in Zuid-Nederland die ook de namen van Koninginnen dragen.

Koningin Máxima en Minister Schultz van Haegen markeren de opening door een vaartocht te maken over het kanaal van sluis Empel naar sluis Hintham.

Advertisment ad adsense adlogger