Winnaars Waterinnovatieprijs 2014

Winnaars waterinnovatieprijs 2014

De winnaar van de categorie “Voldoende Water’ van de Waterinnovatieprijs 2014 is bekend. De innovatie ‘waterbergende kasdaken’ (van Royal HaskoningDHV) heeft de prijs in de wacht gesleept. Met het winnen van de Waterinnovatieprijs, die uitgereikt wordt door de Unie van Waterschappen, heeft de winnaar een begeleidingstraject van €15.000 voor een innovatiemakelaar en een glazen kunstwerk van meester-glasblazer Gert Bullée gewonnen. Met deze prijs kan de innovatie verder worden ontwikkeld.

De innovatie waterbergende kasdaken moet regenwater opvangen door shotten tussen de delen van bestaande kasdaken in glastuingebieden te plaatsen. Door deze schotten wordt het water opgevangen en tijdelijk vastgehouden. Hierdoor wordt het risico op wateroverlast vermindert. Daarnaast draagt deze innovatie bij aan het een efficiënte manier van omgaan met regenwater.

Eenvoudig maar effectief

Het regenwater wordt dat wordt opgevangen tussen de daken stroomt naar een lager gelegen opening in het kasdak. Het water loopt dan (vertraagd) naar het watersysteem en wordt later afgevoerd. De kans op waterschade bij hevige neerslag wordt op deze manier verkleind. Naast het voorkomen van waterschade levert het ook kosten- en ruimtebesparing op. Doordat er geen waterberging aangelegd hoeft te worden kan er ruimte worden bespaard. Door het regenwater op te vangen kan het worden gebruikt als gietwater, waardoor er geen andere dure oplossing voor gietwater hoeft te worden gebruikt. Deze innovatie is een eenvoudige en goedkope oplossing.

De innovatie is bedacht door Royal HaskoningDHV, de doorontwikkeling wordt mede mogelijk gemaakt door Frank van der Burg B.V, Rabobank Westland, Provincie Zuid-Holland, Gemeenten Westland en Langsingerland, TNO en Delfland.

Winnaars

De Waterschapinnovatieprijs bestaat uit meerdere categorieën. Een overzicht van de winnaars per categorie:

  • Categorie Droge voeten: FiberCore Europe met hun vezelversterkte kunststof sluisdeuren
  • Categorie Schoon Water: De techniek Cellulose Assisted Dewatering of Sludge (CADoS)
  • Categorie Ruimte voor innovatie: DePoepfabriek.nl (van hoogheeemraadschap Holland Noorderkwartier). Daarnaast wonnen zij ook de Publieksprijs.

Lees hier het artikel over de genomineerde voor de Waterinnovatieprijs.

Advertisment ad adsense adlogger