Urban Farming op het Dak

Dakakker

De Dakakker Rotterdam

De strijd tussen Rotterdam en Amsterdam komt niet alleen in het voetbal voor. Ook op het gebied van Urban Farming op het dak is een felle strijd inmiddels gevoerd. Was het Amsterdamse project Zuidpark van vastgoedbeheerder Jan Huijbrechts dit jaar op een paar dagen niet het eerste Urban Farming dak, maar wel het grootste van Europa en genomineerd voor de Green Building Award 2012, Rotterdam pakte uit met de eerste DakAkker in Nederland.

Nu de trend is gezet om ook groente op het dak te kweken ontving de dakakker in Rotterdam zelfs van de jury van de Green Building Award 2012 een ‘Green Card’, een speciale vermelding voor een project dat niet bij de vijftien genomineerde is geëindigd. Aldus het Jury rapport: ‘Dit project is zowel technisch als maatschappelijk een perfecte illustratie van het belang van urban roof farming. Daarnaast heeft het project veel positieve PR opgeleverd voor de sector.’

Binnen de gemeentegrenzen van Rotterdam is inmiddels Urban Farming ontstaan op het dak van kantorencomplex Schieblock aan de Schiekade onstaan. Vanaf juni dit jaar groeien kolen, slaplanten en andere groente in deze voor Nederlandse begrippen eerste officiële ‘DakAkker’. Waar ligt het verschil toch tussen een dak-akker en een dakmoestuin? Op Zuidpark Amsterdam staat de groente prachtig in bakken, op de draagconstructie en is het dak bedoeld als ‘Stay Connected’, mooie vastgoedterm van eigenaar Jan Huijbrechts, om zijn pand aantrekkelijk te maken voor de huurder. In Rotterdam daarentegen heeft men het dak voorzien van volledige substraatlagen die daar waar de constructie het kan dragen voorzien zijn van dikkere lagen voor de groente en naast deze draagmogelijkheden dienen als paden. Dat kan wellicht het grote verschil zijn tussen een zogenaamde ‘volvlaks’ dakakker en een gecombineerde dakmoestuin.

Bovenop de bestaande, hier en daar gerepareerde dakbedekking zijn beschermende kunststof drainagelagen met beschermmatten aangebracht die dienen voor de afvoer van overtollig water, het vasthouden van water en bescherming geven aan de dakbedekking. Daarboven op is een speciaal mengsel substraat voor moestuinen gelegd met een dikte van 250 mm (>250 kilo) op de teeltvlakken en 100 mm (>100 kilo) ter plaatse van de paden tussen de groentevlakken. De dakranden van de dakakker zijn voorzien van EPS kunststof lichtgewicht bakken, gecoat met een flexibele kunststof coating waarbij de opstand van de dakrand als vorm uit de prefab bak is gehaald. Deze bakken, voorzien van substraat, dienen direct als randbeveiliging maar gelden ook vanuit het straatbeeld als fraaie architectonische ophoging van het pand.

Lees verder in editie 6-2012

Advertisment ad adsense adlogger