Rivierengebied veilig voor hoogwater

Rivierengebied veilig voor hoogwater

Door de programma’s Ruimte voor de Rivier en Zandmaas/Grensmaas is het rivierengebied langs de Maas en het gebied van de Rijntakken beter beschermd tegen hoogwater.

De maatregelen hebben een drieledig doel: hoogwaterbescherming, natuuruitbreiding en landschapsverrijking

Dat laat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat weten in een brief aan de Tweede Kamer. De programma’s zijn binnen het budget van 2,85 miljard euro gerealiseerd.

De ingrijpende aanpassingen waren nodig gezien het hoge water in 1993 en 1995. Het waterpeil in de rivieren steeg toen gevaarlijk hoog en diverse gebieden in Limburg kwamen onder water te staan.

Samenwerken

Sinds 2006 is eraan gewerkt om deze rivierenlandschappen veiliger te maken voor omwonenden. Dit gebeurde door bruggen te bouwen, dijken aan te leggen en geulen te graven. Doel van maatregelen was niet alleen een betere bescherming tegen hoogwater, maar ook om de natuur uit te breiden en het landschap te verrijken. Dit alles gebeurde in samenwerking met lokale overheden, grondeigenaars en bewoners.

Nieuwe natuur

In het programma Zandmaas/Grensmaas is over een afstand van tweehonderd kilometer gewerkt aan onder andere rivierverruiming en versteviging van de dijken. De Maas heeft op diverse plekken meer ruimte gekregen en hierdoor is 1.500 hectare nieuwe natuur ontstaan.

Ruimte voor de Rivier bestond uit dertig projecten. Deze moesten zorgen voor betere bescherming tegen hoogwater langs de Waal, Nederrijn, Lek en IJssel.

Download Eindevaluatie Zandmaas Grensmaas

Download Eindevaluatie Ruimte voor de Rivier

Advertisment ad adsense adlogger